Oletko ajatellut, että oman yrityksenne jäte voisi olla toiselle yritykselle raaka-ainetta tai voisitteko ehkä hyödyntää jonkun toisen yrityksen hävikkejä omassa tuotannossanne? Tällaisia yhteistyön muotoja, joissa yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa ja parantavat toimintansa kannattavuutta hyödyntämällä toistensa hävikkejä ja jätteitä, on toiminnassa yhä enemmän ja niitä kutsutaan teollisiksi symbiooseiksi. Hävikki tai jäte voi olla muodoltaan fyysistä, teknologiaa, tiloja, palveluja, osaamista tai jotain muuta käyttämätöntä resurssia.

Yritykset ovat hyötyneet teollisista symbiooseista muun muassa kustannussäästöjen, parantuneen materiaali- ja energiatehokkuuden ja jätemäärän vähenemisen myötä. Lisäksi yritykset ovat teollisten symbioosien myötä onnistuneet pienentämään hiilijalanjälkeään, parantamaan tulostaan, säästämään työpaikkoja tai palkkaamaan jopa lisää työvoimaa.

Teollisten symbioosien kansallista FISS-toimintaa koordinoi valtakunnallisesti Motiva. Päijät-Hämeen alueellisena koordinaattorina toimii Lahden ammattikorkeakoulu sMARTTA-hankkeen myötä. Lisätietoja ja neuvontaa teollisiin symbiooseihin liittyen saat kimmo.heponiemi(a)lab.fi tai puhelimitse 044-708 1859